login
Usein kysyttyš
Pelastuslaitokselta kysytään usein esimerkiksi palotarkastukseen, pelastussunnitelmiin ja moniin muihin turvallisuuteen liittyviin aiheisiin liittyviä kysymyksiä. Tälle sivulle kerätty yleisimmät kysymykset ja vastaukset.
  • Mik√§ on yleisten v√§est√∂nsuojien (kuten Opiskelijankatu) k√§ytett√§vyys h√§t√§tilanteissa?
  • #1" target="" title="">Minne numero 112 yhdistyy?
  • #2">Olisiko mit√§√§n nettisivua joista yleens√§kin saa alueellisia tietoja pelastussuunnitelmien tekoon?
  • #5">Pelastussuunnitemassa kysyt√§√§n vasteaikaa, eli kauanko kest√§√§ h√§lytysajoneuvon tulo paikalle jne. Mik√§ se on?
  • #6">Saako kaupunkialueella polttaa roskia?
  • #6">Saako kerrostalojen rappuk√§yt√§viss√§ olla tavaroita?
  • #6" target="" title="">Saako parvekkeella grillata?
Mikä on yleisten väestönsuojien (kuten Opiskelijankatu) käytettävyys hätätilanteissa?
Tuo sanapari ‚ÄĚyleisten v√§est√∂nsuojien‚ÄĚ on hiukan harhaanjohtava. Yleisell√§ v√§est√∂nsuojalla tarkoitetaan suojaa, joka olisi kaikkien k√§ytett√§viss√§ ja joita on rakennettu mm. rautatieasemille ja linja-autoasemille. Hervannassa ei ole yht√§√§n yleist√§ v√§est√∂nsuojaa, vaan kaikki ovat ns. talokohtaisia v√§est√∂nsuojia  eli ne on ‚ÄĚkorvamerkitty‚ÄĚ  mm. kerrostaloasukkaille. Pientaloilla (omakotitalot ja suuri osa rivitaloista) ei ole v√§est√∂nsuojien rakennusvelvoitteita.

Minne numero 112 yhdistyy?
Kaikki hätäpuhelut yhdistetään Porin hätäkeskukseen. Tämä koskee poliisia, sairaankuljetusta, pelastuslaitosta sekä muitakin hätätapauksia.

Hätäkeskuslaitos
Valtakunnallinen 112-hätäkeskuslaitos
www.112.fi

Olisiko mitään nettisivua joista yleensäkin saa alueellisia tietoja pelastussuunnitelmien tekoon?
Pirkanmaan pelastuslaitoksen www-sivuilla on lomakkeita ja ohjeita pelastussuunnitelmien tekoon. Ne l√∂ytyv√§t www.pirkanmaanpelastuslaitos.fi kohdasta Asukkaille  -> Pelastussuunnittelma.

Pelastussuunnitemassa kysytään vasteaikaa, eli kauanko kestää hälytysajoneuvon tulo paikalle jne. Mikä se on?
Nykyisin puhutaan toimintavalmiusajasta, joka on I-riskialueella (johon Hervanta kuuluu) 6 minuuttia. Eli ensimmäisen pelastusyksikön tulisi olla onnettomuuspaikalla kuuden minuutin kuluessa.

Saako kaupunkialueella polttaa roskia?
Roskien polttaminen on kielletty. Risujen ja oksien polttamisesta jokaisella kunnalla on omat säännöksensä. Tarkemmat tiedot löytyvät kuntien ympäristösäännöksistä ja lainsäädännöstä. Katso turvallisuustieto-osiosta yleisohje avotulen tekoa koskevista rajoituksista.

Avotulen teko
.pdf Pelastuslaitoksen ohje avotulen tekemisestä

Saako kerrostalojen rappukäytävissä olla tavaroita?
Pelastuslaki kieltää yksiselitteisesti tavaroiden säilyttämisen kulkureiteillä. Kerrostalon porras-, kellari- tai vinttikäytävään ei paloturvallisuuden vuoksi saa kerätä minkäänlaista tavaraa. Porraskäytävä on yleensä asuinkerrostalon ainoa uloskäytävä. Tästä syystä on tärkeää pitää se kulkukelpoisena eikä siellä saa säilyttää mitään tavaraa - ei edes lastenvaunuja. Jos kerrostalossa syttyy tulipalo, ei savuiseen käytävään saa mennä. Turvallisin paikka on silloin oma asunto, josta pelastusviranomaiset pelastavat nostokaluston avulla tai tuovat pelastettavalle pelastautumishupun, jonka avulla voidaan pelastajien saattamana tulla savuisesta porraskäytävästä turvallisesti ulos.

Saako parvekkeella grillata?
Pelastuslaitoksella ei ole estettä parvekkeella grillaamiseen, kunhan noudatetaan grillin turvallisuusmääräyksiä