login
Mwanza, osa 1
La 16.06.
Tässä blogissa kerromme kokemuksia ja uutisia matkaltamme Tansaniaan, Mwanzan kaupunkiin Olemme päättämässä 10-vuotista Tampereen aluepelastuslaitoksen ja Mwanzan kaupungin palolaitoksen yhteistyöprojektia, jossa on vaihdettu tietoa ja kokemuksia tansanialaisten palomiesten kanssa. Projektiin on kuulunut paikallisen pelastushenkilöstön koulutusta sekä kahden paloauton lahjoitus, ja nyt tällä viimeisellä matkalla on tarkoitus luovuttaa toinen näistä pelastusajoneuvoista Mwanzalaisten käyttöön. Projekti on osa Tampereen kaupungin ja Mwanzan kaupungin yhteistyötä, ja se on nyt päättymässä Tampereen aluepelastuslaitoksen osalta Tansanian pelastustoimen siirryttyä valtion ylläpitämäksi toiminnaksi.

Tänään paloesimies Ville Suomela, palomies Marko Rasku ja koulutuspalomestari Jari Nieminen suuntasivat kohti Tansaniaa. Lentokone vie Amsterdamin kautta Nairobiin josta sujuva vaihto tehdään Dar-es Salamiin. Tai näin oli tarkoitus; niin kuin aina nykyään pitkillä lentomatkoilla, niin nytkin aikataulut vähän ”joustivat” loppupäässä, mutta loppu hyvin kaikki hyvin; olimme Dar-es-Salaamissa sunnuntaiaamuna noin klo 2:00. Hotellimme johtaja Mr. Ramadhan oli ystävällisesti meitä henkilökohtaisesti vastassa ja hoiti kuljetuksen hotellille. Yksi jännityksen kohde olivat matkatavarat, mutta nekin saatiin ruumasta ulos suunnitellusti, joten ensimmäinen rasti on suoritettu onnistuneesti.
Su 17.06.
Tänään on tarkoitus ns. ”päivittää tilannekuva”; missä ollaan, mitä tapahtuu, kuka hoitaa ja mitä; siis paikalliseen ostoskeskukseen hakemaan Prepaid-liittymiä puhelimiin. Niillä yhteydenpito on paikallisille huomattavan paljon edullisempaa kuin suomalaisiin liittymiin. Saatiinkin yhteys paikalliseen Mwanzan-kontaktiimme, Mr Reubeniin, jonka kanssa sovittiin että maanantaina selvitetään Tansaniaan laivatun paloauton tilanne. Tarkoitus on saada se laivasta ulos ja ajaa mwanzalaisten palomiesten kanssa perille, n. 1000 km, sekä kouluttaa sen käyttö paikalliselle henkilöstölle. Melkoinen seikkailu siis on tiedossa.

Kyseinen paloauto on aikoinaan Pirkkalaan hankittu sammutusauto, joka nyt siis saa uuden elämän ja tarkoituksen Mwanzan pelastustoimen kalustona. Auto on laivattu Helsingistä Dar –es-Salamiin jo toukokuussa, ja nyt ajoitus on kriittinen; ajatus on saada auto ulos laivasta heti alkuviikosta. Toiveemme on, että kyseinen auto todella toimii tulevaisuudessa nimenomaan Mwanzassa; mahdollista on, että nyt kun pelastustoimen organisointivastuu on Tansanian valtiolla Mwanzan kaupungin sijasta, autolle voidaan keksiä täällä muutakin käyttöä. Saas nähdä; tarkoitus on myös udella hieman tulevaisuudesta, kunhan perille päästään.
Ma 18.6.
Tänään saimme tiedon paloautosta; tällä tietoa auto  saapuu Tansaniaan vasta ensi viikolla. Suunnitelmat siis pantiin täysin uusiksi. Lentoliput tilaukseen, ja siirrymme Mwanzaan lentäen huomenna tiistaina. Liput saatiin hankittua Ruusa Gawazan kautta; hän on Tampereen kaupungin edustaja tässä yhteistyöprojektissa. Myös tietoliikenneyhteydet ovat vähän tuottaneet haastetta; niitä kun hotellilla ei ole. Siis taksi alle ja keskustaan; Holiday Inn-hotellista löytyi business-lounge, jossa saimme tulostettua sähköiset lentoliput. Myös koulutusmateriaalia imuroitiin lisää mukaan sähköpostista.

Dar – es – Salaam on iso kaupunki, ja liikenne ja muukin elämä on todella erilaista kuin mihin  me olemme Suomessa tottuneet. Mopotaksin kyydissä ruuhkassa eteneminen on kyllä mieleenpainuvaa puuhaa, ja kotimaisella ajokokemuksella varustettuna varmasti tulisi ongelmia ja tiukkoja tilanteita vastaan; paikalliset ovat kyllä sopeutuneet hyvin tilanteeseen ja soveltavat paikallisia liikennesääntöjä taitavasti.

Otimme myös yhteyden Suomen Tansanian suurlähetystöön lähetystöneuvos Kimmo Laukkaseen. Kerroimme kuulumisemme myös hänelle, ja hän kiitti tiedosta ja alustavasti sovittiin ensi viikolle suurlähetystövierailua, mikäli aikataulu sallii. Suurlähetystö on tietysti kiinnostunut mitä maassa oleville suomalaisille kuuluu.