Ennusteiden mukaan sää suosii juhannuksen juhlijoita. Todennäköistä on, että Pirkanmaalla on juhannuksena voimassa metsäpalovaroitus, jolloin avotulen teko on kielletty. Vuodenvaihteessa voimaan tullut pelastuslain muutos kieltää nuotion tai muun avotulen sytyttämisen metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
Avotulen käyttö
Avotulella pelastuslaissa tarkoitetaan mm. nuotiota, risujen- ja puutarhajätteen polttoa, juhannuskokkoa sekä kertakäyttögrilliä, josta tuli voi levitä maapohjan tai kipinöinnin kautta.
Jos metsäpalovaroitusta ei ole, on tulen kanssa silti oltava varovainen, sillä suuri osa maastopaloista syttyy nuotiosta, kokosta tai grillistä. Kokko, nuotio ja grilli liittyvät myös kiinteästi suomalaisten kesänviettoon.
Avotulen käsittelyssä on keliolosuhteista riippumatta aina tietty riski. Palovaaran sekä poltosta ympäristöön aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi on avotulen käsittelyä rajoitettu erilaisilla säädöksillä. Toisen omistamalle maalle avotulen teko ilman lupaa tai pakottavaa tarvetta on aina kiellettyä. Kuivissa olosuhteissa ja erityisesti metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on lisäksi kokonaan kiellettyä. Metsän, rakennusten ja muiden syttyvien kohteiden läheisyyttä arvioitaessa on otettava huomioon myös mahdolliset heitteet ja kipinät, jotka voivat kulkeutua tuulen mukana hyvinkin pitkiä matkoja.
Kokkoa rakennettaessa on myös muistettava, että kunnalliset jätehuoltomääräykset kieltävät jätteen polttamisen. Näin ollen ainoastaan kuivien risujen, oksien ja vastaavan puhtaan puutavaran polttaminen on sallittua. Jos juhannuskokko rakennetaan veden päälle, on rakennelma kiinnitettävä siten, ettei kokon palamisen jälkeen palamaton aines pääse ajelehtimaan järvelle.
Jos olosuhteet ovat avotulen sytyttämiselle suotuisat, niin huomioi seuraavat asiat:
- hanki maanomistajan lupa
- valitse turvallinen paikka, joka on riittävän kaukana metsästä, rakennuksista, linjoista jne.
- polta vain ”puhtaita” polttamiseen kelpaavia aineita
- varaudu alkusammutukseen
- älä käytä sytytysaineena voimakkaasti kaasuuntuvia aineita, kuten bensiiniä
- valvo palopaikkaa loppuun saakka
- siivoa jäljet
- älä toimi päihtyneenä.
Kokon, tai muun avotulen sytyttäjän on syytä muistaa olevansa vastuussa mahdollisista vahingoista. Juhannuskokoista ei tarvitse ilmoittaa pelastusviranomaiselle.
Grillin ja terassitakkojen kanssa tarkkana
Sijoita grilli tuulensuojaiseen paikkaan. Sytytysnesteen ohjeista voit lukea, miten vältetään leimahdusvaara sytytettäessä. Sulje grillin kansi grillauksen loputtua tai huolehdi muuten, että hehkuvat hiilet eivät sytytä ympäristöä palamaan.
Nestekaasugrilli sijoitetaan jatkuvasti tuulettuvaan paikkaan sekä suojaan auringolta. Nestekaasupullon lämpötila ei saa nousta yli 40 asteen. Jos havaitset kaasun hajua, sulje heti pulloventtiili ja sammuta kaikki avotuli, sillä nestekaasu syttyy pienimmästäkin kipinästä.
Terasseilla ovat yleistyneet terassitakat. Jos tulisija sijoitetaan puiselle terassille, tulee se asentaa palamattomalle alustalle, sillä terassilautojen väliin tippuva kekäle saattaa aiheuttaa mittaviakin vahinkoja.
Varaudu ennakolta onnettomuuksiin
Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeesi, niin Hätäkeskus osaa paikallistaa automaattisesti sijaintisi. Latauslinkit löydät ositteesta: www.digia.com/112suomi
Onko osoite ja mökin koordinaatit tiedossa? Myös vieraassa paikassa kyläillessä on hyvä olla selvillä lomapaikan osoitteesta ja sijainnista. Vapaa-ajan asunnon sijaintitiedot on hyvä säilyttää näkyvällä paikalla, esimerkiksi pääoven sisäpuolella. Sijaintitietolomakkeeseen täytetään selkeästi esimerkiksi 112 Suomi -mobiilisovelluksella haetut koordinaatit. Sijaintitietolomakkeet löytyvät osoitteesta: http://www.112.fi/medialle/julkaisut
Huolehdi, että kesäasunnossa on toimivat palovaroittimet. Huolehdi myös, että perheesi tietää hätäpoistumistiet ja alkusammuttimien säilytyspaikat. Tarkista, että nuohous on suoritettu (kesäasunnoissa kerran 3 vuodessa) ja että savuhormit ja tulisijat ovat kunnossa.
Pelastuslain mukaan kiinteistön omistajan ja haltijan on huolehdittava, että hälytysajoneuvoille tarkoitetut ajotiet tai muut kulkuyhteydet (pelastustiet) pidetään ajokelpoisina ja esteettöminä ja että ne on merkitty asianmukaisesti. Peruslähtökohtana voidaan pitää, että poliisin ja pelastusviranomaisten on päästävä apua tarvitsevaan kohteeseen, kun jokin onnettomuus sattuu.
Monesti kesäasuntojen rakentamisen jälkeen ei tiellä ole liikkunut raskasta kalustoa ja tien reunojen kasvillisuus on saattanut kasvaa voimakkaastikin, ja tästä syystä raskaat pelastusajoneuvot eivät välttämättä pääse perille.
Vaikka noudattaa kaikkia turvallisuusohjeita, niin vaaratilanne saattaa silti syntyä. Tästä syystä on hyvä miettiä omatoimista varautumista ja esimerkiksi alkusammutus- ja ensiapukaluston hankkimista. On huomioitava, että pelastuslaitoksen ja ensihoidon saapuminen saattaa varsinkin haja-asutusalueilla kestää pitkään.
Osaathan auttaa
Tulen käsittelyssä voi tulla palovammoja. Pienen palovamman ensiavussa ihoa jäähdytetään viileällä vedellä, kunnes kipu häviää. Tarvittaessa vamman voi peittää rasvasidoksella ja suojasiteellä. Jos kyseessä on vakava palovamma, jossa iho on harmaa, tumma tai hiiltynyt eikä potilas tunne kipua, niin soita 112. Suojaa potilas jäähtymiseltä. Jos vamma on kasvoissa tai hengitysteissä, tue potilas puoli-istuvaan asentoon.
Uusien elvytysohjeiden mukaan hengittämättömän potilaan elvytys aloitetaan painelemalla rintalastaa 30 kertaa, jonka jälkeen puhalletaan kaksi kertaa. Näin tehdään niin kauan kuin ammattiauttajat saapuvat paikalle.
Liiku varoen vesillä
Juhannus on tilastojen valossa perinteisesti synkkää aikaa. Hyvä uimataito mahdollistaa selviämisen yllättävissäkin tilanteissa, mutta silti uimaan ei kannata lähteä yksin eikä päihtyneenä. Pienten lasten vesileikkejä tulee valvoa myös rannoilla, joissa on järjestetty uimavalvonta.
Veneellä liikuttaessa kannattaa käyttää pelastusliivejä, sillä kahdeksan kymmenestä hukkuneesta olisi pelastunut käyttämällä liivejä. Veneily ja alkoholi eivät ole hyvä yhdistelmä ja pullot olisikin hyvä korkata vasta maissa. Lisätietoja saat osoitteesta http://viisaastivesilla.fi
Turvallisesti myös kaupungissa
Suomalaisten kesänvietto ja erityisesti juhannuksen juhliminen on muuttanut muotoaan. Juhannusta vietetään yhä enemmän myös kaupungissa. Jos jotain kuitenkin sattuu, niin tulipalon syttyessä kerrostalossa täytyy osata toimia oikein.
Suomessa pelastusviranomaisen ohje kerrostalon tulipalotilanteessa on varsin yksinkertainen: turvallisin paikka on yleensä oma asunto, mikäli tuli tai savu ei ole vielä levinnyt sinne. Miksi näin?
Kun Suomessa rakennetaan kerrostaloja, jokainen asuinhuoneisto niin sanotusti osastoidaan omaksi palo-osastokseen. Asunnon pitäisi silloin kestää sisä- ja ulkopuolista paloa vähintään tunti, vaikka naapurihuoneistossa palaisi.
Jos porrashuoneeseen ei ole vielä levinnyt savua, silloin sitä kautta saa paeta. Mutta jos porrashuoneessa on savua, oma huoneisto on silloin turvallisin paikka. Tarvittaessa voidaan porrashuoneen ovi tiivistää esimerkiksi kostealla pyyhkeellä. On hyvä mennä parvekkeelle tai ikkunaan ja ilmaista itsensä pelastajille. Jos nostolava-auto ei pääse pelastamaan, palomiehet tuovat asukkaat turvaan porraskäytävän kautta pelastautumishuppujen avulla.
Asukkaat voivat tehdä itsekin melkoisesti oman ympäristönsä turvallisuuden parantamiseksi poistamalla ylimääräiset tavarat porraskäytävistä. Lastenvaunut ja polkupyörät haittaavat mahdollisia evakuointeja ja estävät nopean poistumisen. Lastenvaunut on helppo sytyttää ja palaessaan niistä erittyy ilmaan yllättävänkin paljon savukaasuja.
Taloyhtiön vastuulla on voimassaoleva pelastussuunnitelma ja myös tiedottaminen siitä. Tärkeää on myös varmistaa, että tarvittaessa pelastajat pääsevät paikalle eivätkä väärin pysäköidyt autot ole esteenä.
Letkuja voidaan vetää kauempaakin, mutta parvekepelastautumiseen tarvittava nostolava-auto ei voi auttaa etänä.
Pirkanmaan pelastusviranomaiset tavoittaa vaihteen numerosta (03) 565 612.
|