Pirkanmaan pelastuslaitos varoittaa: Tampereen seudulla järvien jäissä heikkoja kohtia 16.02.2018 |
Pirkanmaan pelastuslaitos varoittaa Tampereen seudulla jäällä liikkuvia erityiseen varovaisuuteen. Pelastuslaitos on saanut ilmoituksia, joissa jää on pettänyt ihmisen tai eläimen alta. Tapauksista on selvitty säikähdyksellä. Havainnot on tehty Tampereella ja Nokialla.
Nokialla Pyhäjärvessä, Kehon uimarannan lähellä vajosi ihminen jäihin, mutta pääsi omin voimin pelastautumaan. Jää petti auratulla jäätiellä siirtolapuutarhan kohdalla.
Toinen paikka on Tampereen Iidesjärvellä, Lokintaipaleelta muutama sata metri järvelle päin. Jää petti koiran alta. Paikka on suosittu ulkoilukohde ja silminnäkijän mukaan jäällä on paljon jalan- ja suksenjälkiä.
Pirkanmaan järvissä on nyt normaalitalvea vaarallisemmat olosuhteet erityisesti ojien ja muiden virtapaikkojen läheisyydessä, sillä maastosta virtaa paljon vettä pakkasista huolimatta.
Jäillä liikuttaessa ei olla koskaan liian varovaisia
Lapset menevät usein uteliaisuuttaan järven jäälle tai he seuraavat vanhempien ihmisten esimerkkiä. Pelastuslaitos vetoaa nyt vanhempiin: älkää antako huonoa esimerkkiä menemällä heikoille jäille. Kertokaa lapsille jäiden vaarallisuudesta: vesi on armoton elementti, jäinen vesi vielä armottomampi. Joka vuosi joku aina erehtyy lähtemään kokeilemaan onneaan liian aikaisin.
Vaikka lasten kanssa voi heikkojen jäiden vaarallisuudesta keskustella, niin lemmikkieläinten kanssa on toisin. Nyt olisi muistettava pitää lemmikit kytkettyinä vesistöjen lähellä. Jos lemmikki kuitenkin joutuu veden varaan, on turvallisinta soittaa 112:een ja odottaa pelastajien saapumista.
Turvallisuuteen heikoilla jäillä voidaan valmistautua. Monet pilkkionkijat käyttävät kelluntahaalareita ja pelastautumispukuja. Mutta pelkkä pukujen käyttö ei riitä. Niiden käyttöä pitää ensin harjoitella oikeissa olosuhteissa, sillä ilman harjoittelua voi käydä yhtä huonosti kuin ilman pukuja. Myös jäänaskalit kuuluvat jokaisen jäällä liikkujan varusteisiin.
Jäihin pudottua ja sieltä selvitäkseen tarvitaan hyvät fyysiset voimat ja ripaus onnea. Apu saattaa olla kaukana ja ongelma on, miten pystyy yleensäkään hälyttämään apua. Varsinkin jos on yksin liikkeellä.
Kotipaikkakunnallaan ihmiset usein tietävät vaaranpaikat, jotka liittyvät vesistöihin. Mutta kun ihmiset muuttavat paikkakuntaa, heidän kannattaa selvittää uuden paikkakunnan vesistöt ja miten ne käyttäytyvät, kun on huono talvi tai hyvä talvi. Virtausolosuhteet voivat pitää jäät heikkoina monesta paikkaa läpi talven. On aina selvitettävä, mistä voi hiihtää tai kävellä tai ajaa moottorikelkalla. Valkoinenkin hanki järvellä tai joella voi pettää.
Jos jää pettää: - säilytä maltti ja toimi harkiten - huuda heti apua - käänny siihen suuntaan mistä olit tulossa - riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy - kohota itsesi potkimalla vaaka-asentoon ja ponnista jään päälle.
Jos huomaat jonkun pudonneen jäihin, niin voit auttaa tekemällä nopeasti hätäilmoituksen numeroon 112. Uhria pitää kannustaa pysymään pinnalla. Tämän jälkeen voidaan käyttää mahdollisia apuvälineitä, joihin pelastettava voi tarttua. Näitä voivat olla esimerkiksi oma vaatekappale, riuku tai köysi. Auttajan pitää aina varmistaa oma turvallisuutensa. Onnettomuuspaikkaa pitää lähestyä ryömimällä kestävän jään suunnasta. Jos uhri saadaan ylös, on huomioitava, että voimakkaasti alilämpöistä ihmistä on liikuteltava varovasti eikä myöskään saa lämmittää aktiivisesti. On mahdollista, että avannosta ei pääse nousemaan ylös, eikä pelastaja pääse lähelle uhria. Tällöin on tärkeää, että avannossa liikkuisi mahdollisimman vähän ja rauhallisesti odottaen lisäavun, kuten pelastushenkilöstön saapumista.
Lisätietoja palopäällikkö Jyrki Paunila 0400 926 226 |
|
![]() |
Ajankohtaista | Asukkaille | Yrityksille | Tietoa meistä | Hyvä tietää | Lomakkeet | Ota yhteyttä | Juhlavuosi |