Pirkanmaan pelastuslaitos päivitti ulkoisen pelastussuunnitelman - turvallisuustiedote Tampereen järjestelyratapihan lähialueen asukkaille 18.04.2016 |
Viikolla 15 jaetaan Tampereen järjestelyratapihan lähialueen asukkaille turvallisuustiedote (Ratapihatiedote_Tampere_FI.pdf ja Ratapihatiedote_Tampere_SV.pdf sekä Turvallisuustiedote_Tampere.rtf lukuohjelmille). Pelastuslakiin perustuvan tiedotteen ovat laatineet Pirkanmaan pelastuslaitos ja VR Transpoint . Tiedotteessa kerrotaan, millaisia vaaroja ratapihalla kuljetettaviin aineisiin liittyy, miten mahdollisessa onnettomuudessa tulee toimia sekä mistä saa lisätietoja.
Pelastuslaki velvoittaa pelastuslaitoksia varautumaan suuronnettomuuksiin sekä laatimaan ulkoisen pelastussuunnitelman, joka koskee mm. vaarallisten aineiden kuljetuksia sekä tilapäistä säilyttämistä ratapihoilla ja satamissa. Pelastuslaitos on nyt päivittänyt ulkoisen pelastussuunnitelmansa, joka perustuu toiminnanharjoittajan VR Transpointin päivittämään turvallisuusselvitykseen. Tähän kokonaisuuteen liittyy myös vaikutusalueella asuville jaettava turvallisuustiedote.
Onnettomuuksien varalle laadittuja suunnitelmia harjoitellaan ja koulutetaan säännöllisesti yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Viikolla 15 järjestetäänkin eri viranomaisten ja toimijoiden yhteistyönä onnettomuusharjoitus, joka toteutetaan johtamistasojen välisenä karttaharjoituksena. Harjoitus käynnistetään Tampereen järjestelyratapihalta tehdyllä hätäilmoituksella ratapiha-alueen pelastussuunnitelman mukaisesti. Harjoituksen lähtökohtana on vaarallisen aineen onnettomuus, jonka vaikutusalue ulottuu laajalle alueelle. Harjoitus toteutetaan Kaupin Tilannekeskuksessa, eikä se näy yleisölle mitenkään.
Taloyhtiöiden pelastussuunnitelmat tutuksi asukkaille
Turvallisuustiedotteen jakamisen yhteydessä Pirkanmaan pelastuslaitos haluaa myös yleisesti muistuttaa kaikkia Pirkanmaan taloyhtiöitä niiden oman pelastussuunnitelman tärkeydestä. Taloyhtiöiden pelastussuunnitelma, joka tehdään kaikkiin vähintään kolmen asuinhuoneiston asuinrakennuksiin, on tarkoitettu asukkaiden konkreettiseksi turvallisuusohjeeksi erilaisissa onnettomuuksissa. Ei asiakirjaksi, joka tehdään vain lain vuoksi. Huoli on aiheellinen, sillä tutkimusten mukaan 66 % kerrostaloasujista ja 61 % rivitaloasujista ei ole perehtynyt taloaan koskevaan pelastussuunnitelmaan.
Nyt ratapihan ympäristöön jaettavassa turvallisuustiedotteessa on ohjeet, miten toimitaan, jos onnettomuudesta tiedotetaan yleisellä vaaramerkillä. Samat ohjeet tulee löytyä myös taloyhtiöiden pelastussuunnitelmista.
Taloyhtiöiden pelastussuunnitelman tarkoitus on herättää asukkaat huomaamaan asuinympäristön riskit ja auttaa ehkäisemään vaaratilanteet ja vahingot. Avun saapuminen voi erilaisissa onnettomuustilanteissa kestää pitkäänkin, joten taloyhtiössä on osattava toimia tehokkaasti ihmisten ja omaisuuden turvaamiseksi ja vahinkojen minimoimiseksi.
Yksi pelastussuunnitelman sisältövaatimuksista on myös kuvaus siitä, miten suunnitelmassa esitetyt tiedot perehdytetään tai tiedotetaan asianomaisille. Kiinteistön pelastussuunnitelma tulee olla kiinteistön käyttäjien saatavilla. Suunnitelma voi olla esimerkiksi tulostettuna paperiversiona taloyhtiön ilmoitustaululla tai yhteisissä tiloissa tai se on voitu jakaa paperisena tai sähköisenä versiona kaikille kiinteistön vakituisille käyttäjille.
Pirkanmaan pelastuslaitos suosittelee, että lisäksi vähintään pelastustiepiirros ja asuintalon turvallisuus- ja toimintaohje olisivat jatkuvasti näkyvillä esim. taloyhtiön ilmoitustaululla. Lisätietoja pelastussuunnitelmista: www.pirkanmaanpelastuslaitos.fi pelastussuunnitelman aineistosta.
Vaikka tiedottamisesta huolehtiminen on rakennuksen omistajan (taloyhtiön hallituksen) vastuulla, niin jokaisen asukkaan olisi hyvä olla myös itsekin aktiivinen tiedonhakija.
Lisätietoja Pirkanmaan pelastuslaitos: Päivystävä päällikkö 03 565 612 VR-Yhtymä Oy: pelastuspäällikkö Arto Taskinen, 040 8622 548 |
|
![]() |
Ajankohtaista | Asukkaille | Yrityksille | Tietoa meistä | Hyvä tietää | Lomakkeet | Ota yhteyttä | Juhlavuosi |